Ik ben nachtblind - mijn verhaal  - Joyce Elise
10.07.2017

Ik ben al heel lang nachtblind, zeker al vanaf mijn 13e. Als ik naar school fietste in het donker kon ik amper de weg zien. We moesten zeker zo’n 15-18km naar school fietsen, dus dat is best lastig als je weinig ziet in het donker. Zeker omdat er veel sloten langs de fietspaden liggen en er geen lantaarnpalen zijn. Dacht dat iedereen dit altijd had en precies het zelfde zag als wat ik zag. Tot ik het met een vriendin/klasgenoot besprak waarmee ik altijd samen mee naar school fietste.

 

Wat is nachtblindheid?

Nachtblindheid is het fenomeen dat iemand niets, of heel erg weinig kan zien wanneer het donker of bijna donker is. Mensen die last hebben van nachtblindheid, kunnen vaak bij voldoende licht wel goed zien. In het netvlies liggen twee soorten cellen: kegeltjes en staafjes. De kegeltjes gebruiken we als het licht is. Ze zorgen ervoor dat we scherp zien en kleuren kunnen onderscheiden. In het donker doen de kegeltjes niet zo veel en gebruiken we hoofdzakelijk de staafjes. Echter, met de staafjes kunnen we geen kleuren onderscheiden. Daarom zien we in het donker alles grijs. De staafjes vangen zo veel mogelijk licht op om toch zoveel mogelijk te kunnen zien. Nachtblindheid ontstaat wanneer deze staafjes niet goed (meer) werken.


Ik ben bijziend, dit betekent dat ik moeite heb met het scherpstellen op afstand. Van dichtbij zie ik alles scherp, maar van veraf niet. (heb -12) Ik heb wel het idee dat het de afgelopen jaren veel erger is geworden. Auto rijden durf ik niet meer in het donker. Fietsen is ook best lastig als het donker is.
Ik liet een keer ‘s avonds laat de honden uit en ineens riep iemand ‘hoi’ tegen mij. Ik schrok zo erg, had diegene niet gezien. Het was een buurvrouw uit de straat met haar hond. We liepen op een donker fietspad en er is maar een lantaarnpaal, dus je ziet al vrij weinig en zeker als je nachtblind bent zie je dan bijna niks.
Als ik ‘s nachts naar de wc loop, is alles wat ik om mij heen zie zwart. Je wil niet weten hoe vaak ik tegen een deurpost, deur of muur ben aangelopen! Eigenlijk moet ik de lampen aan doen en mijn bril opzetten, maar ik heet Joyce en ben dwars Haha.

 

Wat zie ik dan als het donker is?

Ik heb een foto met mijn telefoon midden in de nacht gemaakt. Deze is in de kamer genomen. Links zie je het raam. Dit is dus wat ik zie als het donker is met lenzen in of als ik mijn bril op heb:


Zoals je ziet is het een donkere kamer met een beetje licht van het raam.


Dit is ongeveer wat ik zonder bril of lenzen zie. Als ik op mijn mobiel heb gezeten en ik ga ‘s nachts naar de wc, dan is het een zwart beeld zoals hieronder:

Ik hoop dat het duidelijk is voor jullie hoe ik zie in het donker! Er zijn speciale nachtbrillen met gele glazen voor het autorijden, zelf heb ik er ook een. Helaas merk ik weinig verschil als ik hem op zet. Deze brillen zijn voor sommige mensen een uitkomst!

5 reacties
Geplaatst in: Uncategorized
5 reacties

  10.07.2017


  Oei, wat moet dit lastig zijn. Lijkt me heel erg schakelen van dag naar nacht. Vervelend ook dat het erger lijkt te worden. Heb je ook een idee wat de toekomst gaat brengen, of het hetzelfde blijft of nog erger kan worden en je dan bv. ook kokerzicht kan krijgen? Dit is nl. nog wel eens zo bij mensen bij wie de staafjes niet goed werken maar ik weet niet of dit altijd zo is.  10.07.2017


  Ben ook nachtblind maar zie nog wel iets meer als jou. Kan gelukkig wel auto rijden in het donker, ik let dan vooral op dat ik op verlichte stukken rijd. Zoals snelweg of midden in de stad etc. Ook het van veraf zien is heel herkenbaar, zonder lenzen zie ik dichtbij gewoon goed. Heb nu nog -2,25 & -2,75 al moet ik mn ogen binnenkort wel weer eens laten opmeten. Is al veel te lang geleden, haha.  10.07.2017


  T is heftig he!!! Ben zo blij dat ik daar weinig/geen last van heb!!  10.07.2017


  Zo herkenbaar ! hoe vaak ik wel niet de berm ben ingereden of in een totaal andere straat belandde ! Heel vervelend nacht blindheid.  10.07.2017


  Ik zie ook geen fluit. En mijn man pak ik altijd beet als we in de avond over straat gaan. Heb af en toe het gevoel dat de grond onder mijn voeten ook weg is.Laat een reactie achter