7 t/m 15 maart is het boekenweek! + mijn leesverslaving - Joyce Elise
05.03.2020

De 85ste Boekenweek vindt dit jaar plaats van zaterdag 7 t/m zondag 15 maart. Het thema van de Boekenweek 2020 is ‘Rebellen en Dwarsdenkers’. Het Boekenweekgeschenk wordt dit jaar geschreven door Annejet van der Zijl.

REBELLEN EN DWARSDENKERS

De 85e Boekenweek staat in het teken van hen die ons voorstellingsvermogen vergroten: de rebellen en dwarsdenkers. Het lezen van boeken zet namelijk aan tot nadenken, zodat lezers begrip ontwikkelen voor anderen en minder vasthouden aan vooroordelen (bron: KVB Boekwerk, De impact van het boek). Van de dromerige dwarsdenker die veilig thuis afreist naar een andere wereld tot de rebel die zijn messcherpe pen als wapen gebruikt tegen de status quo. In de literatuur is er ruimte voor al die geluiden. Het lef van schrijvers om taboes te doorbreken en een steen in de vijver te gooien is van levensbelang voor onze samenleving. Daarom koesteren we de vrijheid die door schrijvers genomen wordt om tegen de stroom in te werken, om dwars en vervelend te zijn, onaangepast en onafhankelijk.

EEN GREEP UIT REBELSE BOEKEN EN DWARSE SCHRIJVERS 

De rebellen van de literatuur hebben altijd ons denken beïnvloed: stoere, onorthodoxe, eigengereide auteurs als Multatuli, Annie M.G. Schmidt, Willem Frederik Hermans, Astrid Roemer, Dimitri Verhulst en Charlotte Mutsaers hebben werelden geopend. Rebelse personages en dwarse karakters zoals Don Quichot, Madame Bovary, Tommy Wieringa’s Joe Speedboot, Esther Gerritsens Roxy en Hava uit Aafke Romeijns Concept Mhouden een spiegel voor en laten ons nadenken over wie wij zijn. Schrijvers als Jan Cremer, Connie Palmen, Anna Blaman en Jan Wolkers zoeken grenzen van de literatuur op en verleggen ze. Boeken kunnen weerstand oproepen, kunnen verboden worden en verbrand, maar de kracht van de woorden laat zich niet temmen. Nabokovs Lolita, Houellebecqs Onderworpen of Erasmus’ Lof der zotheid hebben onder vuur gelegen, maar zijn inmiddels onmiskenbare oriëntatiepunten in het literaire landschap. Om de steeds veranderende wereld om ons heen te begrijpen, hebben we dwarsdenkers en ordescheppers nodig. Renate Rubinstein en Anton de Kom hebben ons bewust gemaakt van onze oogkleppen. Ook door non-fictie prikkelen, stimuleren en scherpen we onze geest. Het maatschappelijk debat op de meest uiteenlopende onderwerpen wordt bepaald door dappere en dwarse denkers: Dick Swaab en Rosanne Hertzberger, Rutger Bregman en Joris Luyendijk, Anousha Nzume en Paul Scheffer.

Traditiegetrouw sluiten we de Boekenweek af met de gratis reisdag van NS. Koop je tijdens de Boekenweek voor tenminste €15 aan Nederlandstalige boeken, dan krijg je het Boekenweekgeschenk daarbij cadeau. Op vertoon van het Boekenweekgeschenk van Annejet van der Zijl, mag je op zondag 15 maart de hele dag gratis reizen met de trein.

GESCHENK

De Boekenweek draait om lekker lezen: het is feest in de boekwinkel en bibliotheek.
En daar horen cadeautjes bij.

GESCHREVEN DOOR ANNEJET VAN DER ZIJL. Het boekenweekgeschenk is het cadeau van de boekhandel tijdens de Boekenweek bij besteding van € 15 aan Nederlandstalige boeken

Mijn moeder heeft ook nog een stukje geschreven aangezien zij dol is op lezen!:-)

Een van mijn grote hobby’s is lezen. Niets is zo leuk als een boek van een schrijver krijgen met daarin een persoonlijke boodschap. Heb dit verschillende keren gehad. Ik heb al best veel boekrecensies geschreven. Ook van boeken die ik van verschillende uitgevers en Bol.com gekregen heb.

Het is ontzettend leuk als er weer een nieuw boek bezorgd wordt door de post. Soms weet je niet welk boek ze voor je bestemd hebben. Daar zitten ook wel eens boeken bij van een genre wat ik eigenlijk zelf niet zou aanschaffen. Heel frappant is het dan dat zo’n boek vaak toch zeer de moeite waard was om te lezen.

Mijn voorkeur is daardoor best wel uitgebreid. Persoonlijk lees ik ook graag boekrecensies van andere mensen, vooral als ik een nieuw boek wil kopen.

Ben altijd heel benieuwd wat een ander van een bepaald boek vindt. Soms beïnvloed dat mijn aanschaf, soms ook niet… smaken verschillen nu eenmaal.Het is super leuk om andere mensen enthousiast te maken voor een goed/leuk/spannend boek!

Lezen verruimt je blik en werkt heel ontspannend. Ik zal nooit gaan slapen zonder nog een uurtje te lezen.

Mijn moeder zei altijd tegen mij: jij merkt pas dat er brand is als je boek in de fik staat!!! Ben heel mijn leven al leesverslaafde.

Op mijn slaapkamer staat altijd een grote stapel boeken die ik nog wil lezen.Is die stapel geslonken dan raak ik bijna in paniek.. erg hè.

Ik schrijf dus ook boekrecensies voor het blog van Joyce Elise. Zo leuk als mensen dan reageren op hetgeen jij geschreven hebt!

Ik weet nog goed dat ik het boek Kruimeltje kreeg van mijn ouders. Heb wat tranen vergoten onder het lezen!!

Ook heb ik boeken gelezen waar ik helemaal om in een deuk lag. Kan dan echt de slappe lach krijgen om gekke voorvallen in zo’n boek.

Kan daar nog lang van nagenieten.Ik lees boeken ook vaak meerdere keren. Soms vallen dan dingen op die eerder nog niet opgemerkt had.

Echt een favoriete schrijver heb ik niet.Van sommige schrijvers heb ik wel meerdere boeken. Ook is het leuk als schrijvers me toevoegen op Facebook of Instagram nadat ik een boekrecensie over hun boek heb geschreven. Zo ben je ook heel snel op de hoogte als er weer een nieuw boek van hun verschijnt.

Een dag niet gelezen is een dag niet geleefd!

1 reactie
Geplaatst in: Uncategorized
1 reactie
    Herma

    05.03.2020


    Zo fijn he lezen! Ben altijd benieuwd wat de boekenweek weer brengt voor nieuwe boeken.
    Leuk dat als je voor €15 boeken koopt , je er een boek bij krijgt!!Laat een reactie achter