Travel| De apenberg in Gibraltar - Joyce Elise
07.03.2018

 • 4 jaar geleden gingen wij met de auto op vakantie naar het zuiden van Spanje. Als je op vakantie in Spanje bent en je zit net als wij niet ver van Gibraltar vandaan, dan zou ik je zeker deze beroemde plek aanraden! Wij moesten 214,3km ( 2uur en 90 minuten vanaf Almuñécar) rijden. Maar het was het waard! Je hebt wel een geldige ID kaart of paspoort nodig wil je de douane doorkomen. Om er te komen rijd je ineens over de start- en landingsbaan van Gibraltar! Dit maak je natuurlijk nooit mee, dus dit was best bijzonder!

De apenberg in Gibraltar is een super leuke bezienswaardigheid. Op deze rots woont een enorme populatie Berberapen. Deze apen leven hier al jaren en ze lopen zelfs over straat. Het is de enige plek in Europa waar de apen in een wilde staat leven en kunnen doen en laten waar ze zin in hebben. Wij gingen met de auto de apenberg op. Schuine stukken en hellingen, we hebben alles gezien! Je moet hier geen hoogtevrees hebben of bang zijn… Ook moet je een goede rijervaring hebben wil je hier rijden!

De Rots van Gibraltar is een rotsformatie van kalksteen in Gibraltar, een schiereiland op het zuidwestelijke puntje van het Iberisch Schiereiland. Het hoogste punt van de rots is 426 meter boven de Straat van Gibraltar.

EUROPA POINT

Europa Point is het meest zuidelijke puntje van Gibraltar. Hier staat een moskee en de ‘beroemde’ vuurtoren van Gibraltar. Als het helder weer is dan bestaat de kans dat je de huisjes in Afrika ziet liggen! Marokko bevindt zich namelijk op 22 kilometer afstand van Gibraltar!

Op de Rots leeft een door de Britten ingevoerde apenkolonie in een natuurreservaat. Het gaat om een troep berberapen (Macaca sylvanus), die verder ook in Noord-Afrika voorkomen. De kolonie bestaat uit enige honderden dieren in drie verschillende troepen. De meeste apen zijn erg mak en kunnen uit de hand eten, het is echter aan te raden dit alleen in overleg met een gids te doen. De apen komen soms tot in de stad en nieuwsgierig als ze zijn sluipen ze dan door open ramen of terrassen naar binnen in woningen. Als de apen worden opgeschrikt door de bewoners wil er nog wel eens een vaas of meubelstuk sneuvelen. Als de apen worden opgemerkt in de stad zorgt dat natuurlijk onmiddellijk voor veel bekijks, maar ook voor een speciaal team dat de apen vangt en opnieuw naar het reservaat brengt. Het zijn overigens steeds dezelfde apenwijfjes en hun nageslacht die naar de stad gaan.

De apen lopen overal rond, ze zitten zelfs bovenop de geparkeerde auto’s! Zodra je de auto uitstapt komen ze op je afgestormd!

Daarna gaan ze boven op de muur en het bankje zitten om foto’s te maken met de toeristen.

Deze aap vond mij erg lief… ik mocht hem/haar zelfs aaien! Daarna was hij/zij zo relaxt dat ze haar benen wijd deed en ging plassen… Kon nog net achteruit springen!

Met de kabelbaan naar boven

Om de 15 minuten gaat er een kabelbaan van het zuiden van de stad (Gibraltar) naar de top. Deze heeft een tussenstop op de apenrots. Aan het einde van de kabelbaan is er een observatorium met een restaurant, en op de hoogste top staat een militair complex. Dus heb je geen hoogtevrees? Dan zou ik zeker de kabelbaan naar boven nemen! Je kunt er ook heerlijk wandelen mocht je dit willen.

Je kunt enorm ver kijken als je op the top of the rock bent!

Natuurlijk kun je ook lekker winkelen in Gibraltar! Betalen kan met euro’s en Engelse ponden. Zo kocht ik deze parfum van Marc Jacobs voor maar €42! Gibraltar kent namelijk geen BTW en de importtax is heel laag, dit maakt het shoppen wel heel aantrekkelijk! De meeste mensen halen hier vooral goedkope brandstof, alcohol en sigaretten. Wij zijn even snel door wat winkelstraten gegaan. Maar kwamen eigenlijk alleen voor de apenberg!;-)

Mocht je er heen willen raad ik je het zeker aan! Er zit zelfs een hotel vlakbij waar je kunt overnachten! Zo kun je de stad op het gemakje bekijken. Het hotel heet ‘Rock Hotel’. Je slaapt hier letterlijk tussen de apen.

Wij zijn heel de dag zoet geweest om Gibraltar te ontdekken! Na 4 jaar denken we nog steeds met veel plezier terug aan deze vakantie!

4 reacties
Geplaatst in: Uncategorized
4 reacties
  Herma

  07.03.2018


  Hahaha dat was toch geweldig daar!!!! Toen die aap op je afstormde… enggggg… maar nee .. ze /hij was je vriendje.. je mocht zelfs aaien !!! Echt zo’n mooie plek , wil er nog wel eens naartoe!! Het is gewoon een hele aparte belevenis om daar rond te kijken!


  Maya

  07.03.2018


  Wat ontzettend leuk met de loslopende apen! Ik had nog nooit van deze plaats gehoord.


  Priscilla

  08.03.2018


  Wauw, het ziet er echt super uit met loslopende apen! Wel hoog!  08.03.2018


  Zo schattig, allemaal! Alleen zou ik ook best bang zijn als ze op me afgestormd kwamen. Het blijven per slot van rekening wilde dieren!Laat een reactie achter