Positief blijven als je chronisch ziek/moe bent & tips! - Joyce Elise
12.03.2018

Iedereen lijkt op moment depressief te zijn… Als je depressieve gevoelens hebt kun je dit ook aanpakken ipv op Social Media te gaan zitten zeuren over hoe depri je bent! Dit soort mensen kom ik dagelijks tegen op social media… Ik zit al 11 jaar thuis en tuurlijk zitten er weleens zware dagen tussen. Maar je kunt je negatieve gedachten ook omzetten in positieve gedachten! Zo voel je je veel beter in je vel en het is ook veel fijner voor je huisgenoten. Vandaag geef ik tips over hoe je positief kunt blijven als je chronisch ziek/moe bent.

Zelf ben ik al 28 jaar chronisch ziek/moe. Natuurlijk zitten er dagen tussen dat ik mezelf zwaar kut voel en het helemaal zat ben… 24/7 vreselijke maag/buikpijn (ondanks alle zware pijnstillers) misselijkheid, hartkloppingen, botpijnen, chronisch vermoeid+zwaar uitgeput zijn en nog meer. Ik zit alweer 11 jaar thuis. Dat is geen kattenpis natuurlijk! Maar ik geloof niet dat ik ooit depressief zou kunnen worden. Dit zit niet in mijn aard. Ik ben wel vaak geïrriteerd omdat ik zo ontzettend moe ben. En er zijn dagen dat ik niks kan verdragen van bepaalde mensen…

Als je naast chronisch ziek zijn ook nog eens negatieve gedachten hebt, schiet het helemaal niet op. Dit soort gedachten maken het alleen maar erger en zijn niet goed voor je! Je kunt ook bedenken wat voor dingen je nog wel kunt en er zijn altijd mensen die zieker zijn of ergere dingen mankeren. Ik baal vaak dat mensen op vakantie gaan, leuke dingen gaan doen met vrienden of vriendinnen etc. Maar dan ga ik niet depri in een hoekje zitten! Kijk naar wat je nog wel kan doen en niet wat je niet meer kan doen. Ik geef hieronder tips tegen depressieve gedachten tegen te gaan en om te zetten in positieve gedachten!

Tips:

– Schrijf je gevoelens op door te gaan bloggen, tekenen, schrijven, handletteren etc! Dit helpt enorm.

– Praat met mensen die dicht bij je staan of je beste vriend/vriendin als je het je ouders niet wil vertellen.

– Neem een huisdier zodat je je niet alleen voelt.

– Kijk of je vitaminetekorten hebt. Hierdoor kun je ook depressieve of negatieve gedachten hebben.

– Stop met negatief denken en probeer het om te zetten in positief te denken!

– Kijk wat je nog wel kan ipv wat je niet meer kunt.

– Geniet van de kleine dingen bijvoorbeeld als het zonnetje schijnt, mooie foto’s maken, wanneer je hond heerlijk op schoot ligt te slapen etc.

– Luister je favoriete muziek. Zet desnoods de radio of tv aan met een leuke muziekzender. Of neem een Bluetooth box zodat je je favo nummers via je telefoon kunt regelen .

– Zoek afleiding en ga leuke dingen doen met vrienden of vriendinnen! Al is het maar om de hoek… Je hoeft er niet ver voor weg te gaan om iets leuks te ondernemen. Het kan natuurlijk ook bij jouw thuis.

5 reacties
Geplaatst in: Uncategorized
5 reacties
  Herma

  12.03.2018


  Respect!!! Ik mankeer ook van alles, dus weet ongeveer hoe je je geestelijk voelt. Het zo graag willen… maar gewoon echt niet kunnen. En als het al een x lukt om iets te ondernemen heb je daar nog daaaaagen last van, lichamelijk.
  Positief denken helpt enorm om alles te kunnen verwerken! Leuke dingen op internet bekijken en dat delen met je vrienden ook! T zijn soms maar kleine dingen om je leven wat aangenamer te maken.Ik vind eigenlijk dat wij daar best wel goed in zijn, als je ziet hoe veel lol wij hebben ondanks alles! Maar je moet er wel voor open staan. Probeer vervelende dingen/dagen/nachten te vergeten… onthou de leuke dingen.Die ene vakantie die we gehad hebben als gezin.. daar teer je toch de rest van je leven op! Zou graag nog een x gaan… maar ja .. diekans is wel heel klein dat dat gaat lukken. Hoop doet leven he!!! Ik vind het knap hoe jij met je beperkingen omgaat!! Nogmaals … respect!!


  Priscilla

  12.03.2018


  Hele mooie tips. Hier kunnnen nog veel mensen van leren. Ik bewonder hoe je er mee om gaat! X  12.03.2018


  Goede tips! Ik ben een aantal jaren geleden depressief geweest en toem gestart met bloggen. Ik merk dat als ik mij echt kut voel ik ook negatief wordt, juist omdat je je gevoel en kunnen dan niet in de hand hebt. De stap om te accepteren dat je iets niet meer kan is heel belangrijk en gaat niet binnen een paar uur of paar dagen. Tot voor kort wist ik niet waar mijn klachten vandaan kwamen en dat maakt je onzeker. Nu ik weet wat ik heb (het heeft ineens een naam) kan ik veel beter omgaan met mijn gevoelens en ben ik ineens minder negatief.
  Ik denk dat het negatieve ook heel erg te maken heeft met de aard van het beestje (dus hoe je bent opgegroeid).
  Maar wat super stoer van je om je met je verhaal iets voor anderen terug te kunnen doen. Jij weet als geen ander hoe het is om chronisch ziek te zijn! Kan ik nog veel van leren!  12.03.2018


  Het zijn goede tips! Zelf ben ik niet chronisch ziek maar ik heb dus juist wel last van dat ik me vaak depri voel en misschien moet ik de dingen dan ook gaan omdraaien. En dingen juist positief zien!  13.03.2018


  Respect voor het mooie geschreven stuk! Persoonlijk heb ik een hekel aan mensen die alleen maar lopen te zeuren op social media. Jij schrijft dit artikel met positieve zin en ik weet zeker dat mensen hier wat aan hebben! 🙂

  Liefs
  XLaat een reactie achter