Haarpijn: wat is het, hoe ontstaat het en hoe kom je er van af? - Joyce Elise
06.12.2018

Iedereen heeft denk ik weleens haarpijn gehad. Het is een ontzettend vervelend en irritant gevoel! Vandaag vertel ik wat haarpijn is, hoe het ontstaat en hoe je er van af komt.

Zelf heb ik een enorme bos (krul)haar en heb ook weleens haarpijn. Bij mij ontstaat het vaak door verkeerde haarelastieken, vet haar, teveel droogshampoo of als ik me niet lekker voel. Ik had het erover met een vriendin en zo ontstond het idee voor een artikel hierover! Er blijken nog best veel mensen last te hebben van haarpijn na dit te hebben nagevraagd in mijn omgeving. Mannen en vrouwen hebben er allebei last van.

Heb ook weleens haarpijn in mijn wenkbrauwen, vooral na gebruik van bepaalde wenkbrauwpotloden. Deze zijn waarschijnlijk te agressief voor mijn wenkbrauwen aangezien ik ook eczeem heb in mijn wenkbrauwen. Dit speelt ook mee bij haarpijn. Het voelt net alsof je haren gekneusd zijn, het geeft een beurs gevoel in je wenkbrauwen en het haar zelf.

Haarpijn

Bij haarpijn, ook wel trichodynia genoemd, voelt men een oppervlakkige pijn op de hoofdhuid, aan de haarwortels. Het is dus zeker niet hetzelfde als hoofdpijn. Haarpijn hoeft niet per se op de hoofdhuid te zitten, maar komt ook wel eens voor bij het haar van de wenkbrauwen. Er komen meestal geen zichtbare verschijnselen aan te pas, op de hoofdhuid zijn geen schilfers, roodheid of andere vreemde dingen te zien. Sommige mensen krijgen last na het dragen van het haar in een staart of knot. Ook bij het hebben van klitten kan haarpijn optreden, of na een wasbeurt of het dragen van een muts. Maar soms lijkt haarpijn helemaal geen duidelijke aanleiding te hebben: het komt zomaar, ineens, van het ene moment op het andere uit het niets opgedoken.

Hoe ontstaat haarpijn?

– Waarom haarpijn ontstaat weten ze nog niet precies. Er is nog geen voldoende onderzoek naar gedaan met duidelijke uitkomsten. Wel bestaan er al enkele uiteenlopende theorieën over het bestaan van haarpijn.

Aan elk haarzakje, aan alle haartjes over het hele lichaam, zit een klein spiertje verbonden. Dit spiertje zorgt ook voor het omhoog staan van het haar bij kippenvel. Normaal gebeurt dit voornamelijk bij stress, spanning en kou, maar het is mogelijk dat deze spiertjes zich soms op zo’n manier kunnen samentrekken dat er een naar gevoel ontstaat, de haarpijn dus. Dit kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld het dragen van een te strakke staart, vlecht of knot, te strak elastiekje of een elastiekje met een stukje metaal, vet haar, te veel droogshampoo of volumepoeder, sommige haarverf etc.

Ontstoken of geïrriteerde haarzakjes?

De bovenste delen van de haarzakjes kunnen ontstoken raken. Ook wel folliculitis genoemd. De huid kan hierdoor geïrriteerd raken, wat ook een oorzaak voor haarpijn zou kunnen zijn. Als deze ontstoken raken ontstaan er echter wel rode bultjes op de huid, wat bij haarpijn niet het geval is.

Prikkeling van pijnzenuwen op de hoofdhuid.

Over het gehele lichaam bevinden zich in de huid pijnzenuwen, om te waarschuwen voor eventuele beschadiging van weefsels. Op de hoofdhuid kunnen deze zenuwen op zo’n manier geprikkeld worden dat er haarpijn ontstaat.

Stress en psychische problemen.

Hier wordt het ontstaan van haarpijn op een hele andere manier benaderd: het zou ook weleens veroorzaakt kunnen worden door psychische problemen en stress, of het komt in ieder geval vaker voor bij mensen die hier last van hebben.

Kun je iets tegen de haarpijn doen?

Aangezien de oorzaak van haarpijn dus nog helemaal niet vaststaat, zijn er geen behandelingen of medicijnen aan te wijzen die met zekerheid helpen. Paracetamol werkt over het algemeen niet tegen haarpijn.

Zelf kun je wachten of de pijn vanzelf wegtrekt, of eventueel het haar opnieuw een wasbeurt te geven, te wisselen van shampoo, of te kammen. Bij sommige mensen lijkt dit te helpen, maar het kan de pijn ook verergeren.

Sommige klinieken hanteren wel een bepaalde behandeling tegen haarpijn. Als de pijn aanhoudt kun je een afspraak maken bij de huisarts of dermatoloog. Gaat de pijn op de hoofdhuid gepaard met bijvoorbeeld rode vlekken, schilfers, bultjes, blaasjes, korstjes en dergelijke, dan is er waarschijnlijk meer aan de hand dan alleen haarpijn. Als je het niet vertrouwt neem dan contact op met een arts.

4 reacties
Geplaatst in: Uncategorized
4 reacties

  06.12.2018


  Goed artikel! Ik dacht zelf altijd dat het kwam door mijn fibromyalgie en de pijnklachten daar deels vandaan komen.

  Joyce Elise

  06.12.2018

  Dat zou goed kunnen hoor! Als ik pijn in mijn gewrichten en pezen heb of niet lekker ben komt de haarpijn sneller terug lijkt net! Dus ik denk dan idd dat het daar mee te maken heeft!


  Herma

  06.12.2018


  Bij mij gaat het meestal samen met koorts.. niets aan te doen. Gewoon wachten tot het overgaat.. pijnstillers helpen idd niet.  08.12.2018


  Als ik migraine heb ”trekt” de pijn in mijn wenkbrauwen maar bij een bepaald merk haarverf heb ik het ook.Laat een reactie achter